THE PROPERTY
Transitional and British Colonial

Lori-Ann Foley knew she was in for a challenge when she decided to upgrade and expand the family home.

The owner of The Cake Studio not only wanted more space for her growing family but also a fresh, updated look for the Webster’s Estate home built in the early 1990s.

Keepsake accents personalise the space, including this carved lion that was a gift from Lori-Ann’s aunt. Photos by Stephen Clarke

That meant, in some cases, knocking out concrete walls, reinventing spaces and finding ways of transitioning the old with the new.

“The house had great bones with 11.5-foot ceilings in the main area, but the flow was not great,” she says. “I knew that this was going to be a daunting process as I not only had to make the addition flow with the original house, but I had to mix furniture pieces that don’t necessarily go together.

“I didn’t want an eclectic look, so I read up on transitional and British colonial design and decided to create something that incorporated both schools of design.”

Lori-Ann hired an architect to carry out her vision and did the interior design work herself. Her father, Leslie Harvey, owner of Harvey’s Construction, built the original home, and undertook the renovations.

Textured walls add interest.

“I’m a Houzz addict so, over the years, I have flicked through thousands of images that have inspired the design for this renovation,” she says. “I also love InsideOut, and one of the covers inspired the custom wall hangings in the dining room.”

Family affair

She and her husband, ophthalmologist Eugene Foley, have three children, Daniel, 13, Brendon, 11 and Declan, 4.

The couple built a three-storey addition on the side of the original home, adding around 2,000 square feet to the 3,500-square foot home. It went from a three-bedroom, 3.5 bath home to four-bedroom and 6.5 baths.

A study and guest room occupy the third floor, a kitchenette and family room with a comfy couch is on the second floor and the children’s rooms, master bedroom, gym and laundry room are on the ground floor.

It took nine months to complete the project — with the Foley family moving into her parents’ home next door for the duration.

“This is probably why he was right on time with the completion date,” she says with a laugh. “He said it would take nine months, and that is exactly how long it took.”
The result is a seamless, bright and welcoming space that bridges inside and out.

The family room is on the second floor, featuring comfy couches and repurposed and reclaimed accent table and cabinet.

The family room was converted into a foyer, which extends from the front door to the back porch, with a round teak table centering the space. The foyer also separates the living room from the kitchen.

“I always disliked the old floor plan which, when you opened the front door, you were thrust straight into the family room,” says Lori-Ann.

The kitchen is a stand-out with a double island and a stunning floral marble mosaic feature wall.

“To me, a double island always made sense as it enables you to have an area dedicated to food prep and another for serving and eating,” she says.

Lori-Ann chose Shaker-style cabinets and took them all the way up to the ceiling, with the top cabinets outfitted with glass doors to lighten the look.

The master bedroom, formerly housing the family room, gym and laundry room, features a four-poster bed and ornate colonial-style chaise lounge furniture.

The inviting master bathroom.

“The bathroom was really special to me because I pushed the design using four different types of mosaics to complete the look while maintaining a clean feel,” says Lori-Ann.

The living room, converted from the master bedroom, was opened up to flow into the foyer. The British colonial style can be seen in the dark wood bookcases, throne chairs and settee.

A colour palette of grey and teal, with rustic and wood elements, helps transition the spaces.

The living room, converted from the master bedroom, was opened up to flow into the foyer. The settee was
repurposed from Dr. Foley’s eye clinic with velvet cushions adding comfort.

Eco-aware

A big consideration was going green as much as possible. That included sourcing locally for most items, as well as repurposing and refurbishing older furniture.

Two custom hand-carved white-washed wooden floral pieces, made in Indonesia, hang in the dining room, inspired by the cover of an issue of InsideOut magazine. The dining room is anchored by a reclaimed boat wood table with a soft rope weave hemp rug pulling the room together.

“Recycling is on everyone’s mind nowadays,” says Lori-Ann. “I think we have to go beyond just thinking plastic straws. If you reuse and repurpose furniture, you are saving trees and are not contributing to the ever-growing landfill.”

To fit in with the brighter interior design, a stone mason added white marbled quartz tops to several side tables to give a lighter effect.

The serene dining room is anchored by reclaimed boat wood and accented with two custom wood floral pieces crafted in Indonesia.

A soft rope-weave hemp rug from Rugs Oriental pulls the room together.

Local art

Lori-Ann felt it important to support local artists, with works by Jason Kennedy, Pam Laurenson and Maureen Lazarus featured throughout.

“We have so many talented artists here in Cayman,” she says. “A bonus of buying locally is that you actually get to meet the artist.”

Other items add personality to the home such as a carved wood lion in the foyer, a gift from Lori-Ann’s aunt, various plants and a family picture wall.

Like many who undertake renovations, Lori-Ann underestimated the amount of work involved. But, she notes, the results are satisfying, with a home that reflects the family’s personality and lifestyle.

“I love every room,” she says.

 

Originally published in InsideOut magazine, Issue 37, Spring Summer 2020.

 

Support local journalism. Subscribe to the all-access pass for the Cayman Compass.

Subscribe now